Lamanyerrrrr x buat entry kt dapur ni yer....berlumut2...hahahah..makcik asik bz kt rumah yg satu lg tu..x jenguk2 dapur...
aceli , byk juga test resipi2 baru...than amik gambo mcm biasa...tp, malasnyer nak menaip resipi... Allah saja yg tahu...
Kali ni buat juga ler, sblm gambo kene delete...resipi ni mkcik amik dr blog http://www.jintanmanis.com/roti/30-rotinaik ...resipi asal pasti la dr blog masak tersohor CMG
roti ni sgt lembut & amat sedap dimakan begitu sajaaa...
ROTI NAIK
BAHAN-BAHANNYA
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (sy guna tepung gandum)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar)
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong (sy guna tepung gandum)
250 ml air
50 g susu tepung
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar)
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Egg wash:-
1 biji kuning telur
2 sudu susu segar / cair
Cara-Caranya
(saya guna heavy duty mixer)
1. Satukan semua bahan dalam bowl, kecuali air..Guna padle ..putar perlahan2...& masukkan air sedikit demi sedikit.
1. Satukan semua bahan dalam bowl, kecuali air..Guna padle ..putar perlahan2...& masukkan air sedikit demi sedikit.
2. Putar sehingga doh menjadi elastic...tutup bowl dgn plastic cling..tggu sehingga doh naik sekali ganda.
3. Bila dh naik, tumbuk2 utk keluarkan angin, & bulat2kan ikut saiz yg kita suka...tunggu sehingga doh kembang & memenuhi loyang.
4. Bila doh dh naik, sapu dgn egg wash..tabur dgn bahan kesukaan..saya tabur bijan.
3. Bakar dalam oven pada suhu 180C selama 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.
wahh..bestnye buat roti sendiri... nak cuba jugaklah.. :)
ReplyDeleteanyway..salam perkenalan kak..
jemput2 lawat blog saya ye.. http://putrinaurah.blogspot.com/
tq.. :)