Sunday, March 10, 2013

Pavlova


Kali ni makcik nk share resipi Pavlova plak....
pavlova ni, bahan2 simple jer..tp teknik mixing & baking time & temperatur tu yg menjadikan leceh sket....
tersilap langkah..pavlova bleh kecut masa sdg bakar...mmg naya....

Pavlova
Bahan :-
4 biji putih telur Gred A
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil cuka

Bahan topping :-
1 1/2 cawan Non Dairy whipping cream
strawberry
Kiwi
Buah peach dlm tin

Cara :-
1. Pukul telur putih & gula hingga kembang....masukkan esen vanilla & tepung jagung.
2. Bila adunan dh keras (soft peak)..masukkan cuka..gaul sebati.
3. Panaskan oven pd suhu 150deg.
4. Lapikkan dulang pembakar dgn gris paper....letakkan adunan pavlova atas paper..& bentukan bulat.
Adunan ini bleh dpt 2 keping pavlova ukuran 9in bulat.
5-. Bakar pada suhu 150deg..selama 1 jam ..atau lebih..ikut oven masing2....sehingga masak (keras bahagian luar)

tggu sehingga sejuk sblm ltk topping.

Topping :-
1. Pukul whipping cream hingga kembang bertanduk
2- sapu rata atas pavlova..tabur dgn buah2an.
3. Simpan dlm peti sejuk...enak dihidang sejuk.

3 comments:

  1. Assalamualaikum..ohhhh ada teknik juga nak membuatnya yaaaa...sebelum ni fikir macam senang jeee tak tau pula ia jika tersilap langkah ia boleh mengecut....Thanks utk ingatan ni

    ReplyDelete
  2. Wslm...
    Base on my experience..tu la..memula mmg mcm sng jer....tp bila sllu buat, kita akan dpt trace apa problem..
    x bleh kurang mix or jangan terlebih mix...

    ReplyDelete
  3. mbakyuuuuuu... kepingin air tanganmuuu... kapan yoooo??? hihihihi

    *limang puluh seng nang nuffnang waie.. tapi seng nang bank limang ratus ribuuu! ojo ngapusi thooo... wakakakakakakaa

    ReplyDelete