Saturday, March 24, 2012

Buttery Fried Chicken


Lambatnye nk masuk resipi yerr...

ni satu lg resipi simple yg sgguh enak..biasa la, org jarang masak mmg sllu carik shortcut...hehehhejanji kenyang...sebenarnya resipi sama jer ngan Butter prawn tu..saja guna ayam lak sbb pas mkn kt Chinese restoran tu, mcm sedap la plak...

BUTTERY FRIED CHICKEN

Bahan :-
1/2 kg isi ayam ... potong kecil
Garam
kunyit

5biji kuning telur - kacau
2 sdb susu cair
Cili Padi - hiris halus
Daun kari
Garam
3sdb Butter
1 cawan Minyak Masak

Cara :
1- Gaul ayam dgn kunit & garam ...kemudian goreng garing kemudian ltk dlm penapis yg besar (jgn lapik dgn kertas plak) - sbb nk curah telur atas ayam

2- Dalam kuali lain, panaskan minyak & masukkan butter..tggu sehingga butter cair & ckup panas.
3- Kemudian masukkan kuning telur sedikit demi sedikt smbil sblh tgn kacau dlm kuali (utk dapatkan telur yg berserdak...
4 - Sambil kacau telur, masukkan susu, cili padi & daun kari..
5- Perisakan dgn garam
6- Kacau lg sehingga berbuih tinggi dlm kuali...
7- Jika nmpk telur dah garing berwarna keemasan, ttup api, & curahkan adunan nih pada ayam td..
8- Biar minyak tos, baru gaul & hidang.\

4 comments:

  1. Sedapppp nya....tk jemput kak Nur?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..kaknurrrrrrrrrrrr..lama x nyembang...bz betoi lately..kaknur sihat kerr

      Delete
  2. akakkkk... aah podoooo laaa... hahahaha... nanti leh try versi akak plak! bocah2 ki sukak eneng serdak telor eh... uuuuwenakkkkk hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam kak...bagusss gak kan guna ayam ni di kala kehabisan stok udang atau sesuaiiii sangat utk yang elegik seafood

    ReplyDelete