Assalamualaikum... phewwww...semak samun nko.....dh mcm hutan belantara dapur jasmeen nih..apa deyyy...hikhik...
kali ni JHD nak berkongsi resipi menu yg sedah hot & meletop2 dipasaran....JHD dh cuba 3 kali dgn 3 resipi yg berbeza...resipi yg ke 3 ni yg da best sbb bleh dpt nipis & x mudah koyak....rasa pun sedap..ada rasa mcm crepe Hot & Roll..JHD x igt JHD amik ni dr www.kongsiresipi.com ..mntk halal pada yg empunya resipi...tp JHD ada modified resipi nih ikut gerak hati...ecehhhhh...
moh2...sapa yg dok ngeletek nak menerai tu...
Durian Crepe
Sumber asal : kongsiresipi.com / eyna haneyna
Modified by JHD
Dapat lebih krg 25pcs size sederhana
Bahan Crepe :-
50gm Tepung gandum
50gm Tepung ubi
25gm Tepung kastard
25gm Tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh garam
2 biji Telur (A)
100ml santan kotak
300ml air
Esen Vanilla
Pewarna kuning / hijau
>> Masukkan semua dalam bekas...mix guna hand wisk smpi halus..(masuk dlm blender pun boleh)
>> Panaskan kuali non stik dgn api plg perlahan...sapu sket butter (utk yg 1st saja...lepas tu, x yah nak sapu2 dah...batter x melekat)
>> Sendukkan dlm kuali..& lenggangkan mcm buat lempeng...
>> Sejukkan sebentar sblm ltk filling
Bahan Filling
3/4 cawan Non Dairy Whipcream
1 cawan isi durian
>> Putar cream smpi berketul2 ..kemudian masukkan isi durian...putar lg...(JHD suka kalo durian gaul sekali..rasa lg ummph kalo nk compare yg ltk asing2...)
ikut selera masing2
>> Bentangkan crepe...masukkan filling & lipat 4 segi..
>> Sejukkan sekurang2nya 1jam dlm peti sejuk...baru hidangkan...
>> Crepe lg sedap bila dh sejuk...
selamat mencuba...
wanginya bau derian kak meen!...sy pon pakei resepi ni gak..tp boh susu anak je..tak pakei santan..kalo boh santan mesti lg meletop!
ReplyDeletemmg sodappp
ReplyDelete