Menu bwk pi POTLUCK GATHERING ngan member2 FB last weekend...
ramai ler yg dok berkenan nak buat sndri...pas nih kalo ada gathering, depa pya turn plak bwk nooo...makcik nak test rasa...hahahha..
Sebenornyer, ms akk buat nih, men guna campak2 jer..mmg x sukat pun...blasah wei..tp nak publish kt sini, kene ler kasik sukatan...
Bahan A:-
250gm Elbow Macaroni - Basuh & rebus hingga lembut
250gm keju mozarella
Bahan B
250gm udang basah
1 peket jejari ketam - potong2
1/2 tin cendawan butang
1 biji carrot - sagat (nak guna mix vege pun boleh)
1 labu bawang besar - mayang halus
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sd besar mentega
Garam / serbuk perasa
>> Panaskan Mentega, tumis bawang merah hingga layu.
>> masukkan udang, jejari ketam, cendawan..gaul rata....& masukkan lada hitam & garam.
>> Bila udang dh masak, masukkan carrot & macaroni...gaul sebati hingga carrot nmpk layu sedikit.
Bahan C / Sos Putih
1/2 tin susu cair
2 sdb tepung gandum
1 sdb mentega
sedikit garam
2 slice cheddar cheese
Serbuk lada hitam
>> Panaskan mentega sehingga cair..masukkan tepung...kacau sebati..
>> Masukkan susu ..kacau lagi...
>> Bila dh mendidih sedikit, carikkan keju slice, masukkan dlm kuah.
>> Perisakan dgn garam & serbuk lada hitam.
Untuk proces membakar
1- Panaskan oven 200degree
2- Ambil bekas tahan panas - (bahan diatas ckup utk loyang bersaiz 8inci)
3- Masukkan bahan B...kemudian curahkan sos putih.
3- Taburkan Mozarella cheese - penuh2 lg sedap.
4- Bakar selama 10 - 15min, mengguna suhu 200 degree celcius.
5- Siap....sedap dimakan panas2..
Selamat mencoba!!!
Hi Jasmeen, I love this. You sure can bake and cook.
ReplyDeleteIt looks delicious.
You have a great weekend.
Lee.