ramai ler yg dok berkenan nak buat sndri...pas nih kalo ada gathering, depa pya turn plak bwk nooo...makcik nak test rasa...hahahha..
Sebenornyer, ms akk buat nih, men guna campak2 jer..mmg x sukat pun...blasah wei..tp nak publish kt sini, kene ler kasik sukatan...
Bahan A:-
250gm Elbow Macaroni - Basuh & rebus hingga lembut
250gm keju mozarella
Bahan B
250gm udang basah
1 peket jejari ketam - potong2
1/2 tin cendawan butang
1 biji carrot - sagat (nak guna mix vege pun boleh)
1 labu bawang besar - mayang halus
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sd besar mentega
Garam / serbuk perasa
>> Panaskan Mentega, tumis bawang merah hingga layu.
>> masukkan udang, jejari ketam, cendawan..gaul rata....& masukkan lada hitam & garam.
>> Bila udang dh masak, masukkan carrot & macaroni...gaul sebati hingga carrot nmpk layu sedikit.
Bahan C / Sos Putih
1/2 tin susu cair
2 sdb tepung gandum
1 sdb mentega
sedikit garam
2 slice cheddar cheese
Serbuk lada hitam
>> Panaskan mentega sehingga cair..masukkan tepung...kacau sebati..
>> Masukkan susu ..kacau lagi...
>> Bila dh mendidih sedikit, carikkan keju slice, masukkan dlm kuah.
>> Perisakan dgn garam & serbuk lada hitam.
Untuk proces membakar
1- Panaskan oven 200degree
2- Ambil bekas tahan panas - (bahan diatas ckup utk loyang bersaiz 8inci)
3- Masukkan bahan B...kemudian curahkan sos putih.
3- Taburkan Mozarella cheese - penuh2 lg sedap.
4- Bakar selama 10 - 15min, mengguna suhu 200 degree celcius.
5- Siap....sedap dimakan panas2..
Selamat mencoba!!!
Hi Jasmeen, I love this. You sure can bake and cook.
ReplyDeleteIt looks delicious.
You have a great weekend.
Lee.