lantok ler, dorg nak jemu ker x, janji makcik selamattt...hahhahaha (ketawa yg sgt2 kijamm)...
Bahan2
Suku ekor ayam..(ada la bape ketul ntah...potong kecik2)
Satu bungkus cendawan
Sebiji kentang - kupas & potong ikut suka..
Suhun - rendam kasik lembut
1 labu bawang besar (sy x penah guna bwg kecik...hehe)
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
(bahan di atas di mayang yer puan2)
1 sup bunjut
Serbuk lada hitam / putih
1 Kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Air secukupnyer
Daun Sup & Daun Bawang
Bawang goreng
- Panaskan minyak, & tumiskan bahang cincang smpi wangi.
- Masukkan serbuk lada & sup bunjut..kaco2 kasik wangi..
- Masukkan ayan & kentang, juga sedikit air...masak hingga ayam & kentang lembut.
- Bila ayam dah lembut, masukkan air lg....tggu sekejap...masukkan kuib pati ayam.
- masukkan cendawan & suhun.
- Tunggu sehingga mendidih, perisakan dgn garam.
- Semasa nak menghidang taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng.
- Hidang sekali dgn sambal kicap yg pedas berdentung...mau berasap telinga...
Sekian
No comments:
Post a Comment