Tuesday, March 29, 2011

Rendang Pedas Ayam




Rendang Pedas Ayam
1/2 ekor ayam - Cuci & toskan)

Segenggam cili kering (kalo nak lg pedas, bleh tmbh cili padi)
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
4 batang serai
2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
(Bahan2 di atas, blend sehingga lumat)

Santan dr sebiji kelapa (teman guna santan kotak - 1 kotak jerr)
Minyak untuk menumis
Garam / gula / serbuk perasa.
2 helai daun kunyit - dimayang.

Cara :-
1- Panaskan minyak & tumis bahan kisar sehingga keluar minyak.
2- Masukkan ayam, gaul rata.
3- Masukkan santan, kacau rata...masak sehingga kuah pekat & keluar minyak.
4- Perisakan dgn garam, gula & serbuk perasa.
5- Masukkan hirisan daun kunyit., gaul rata.
6- Dah masak, bleh la dihidang...

No comments:

Post a Comment