Friday, March 25, 2011

Nasi Minyak



Nasi minyak
(4 orang makan)
3 cawan beras (lg sedap kalo beras brasmathi)
1 labu bawang besar - Tumbuk halus
1 inci halia - Tumbuk halus
2 helai daun pandan
1 btg kayu manis
1 biji bunga lawang
2 sdb minyak sapi
3½ cawan air
1 cawan susu cair
1 kiub pati ayam
Beberapa titik pewarna kuning

Untuk hiasan
Daun sup
Bawang goreng

>>Basuh beras & toskan (kalo guna brasmathi, elok rendam dulu 1 jam sblm masak utk dpatkan nasi yg lebih panjang)
>>Panaskan minyak sapi, masukkan kayu manis & bunga lawang.
>>Masukkan bawang & halia yg telah ditumbuk halus (jgn x percaya teman guna lesung batu u...)
>>Masukkan daun pandan, tumis lg hingga wangi..
>>Masukkan air & susu cair...
>>Masukkan kiub ayam, kacau rata..(jgn sampai mendidih)
>>Masukkan beras dlm rice cooker.
>>Masukkan air tumisan tadi..
>>Masak ler seperti biasa....
>>Bila air nasi dah kering (hampir masak), percikkan beberapa titik pewarna kuning...tutup semula periuk sehingga nasi masak.
>>Bila nasi masak, gaul rata supaya bewarna kuning nmpk sekata..
>>Tabur dgn daun sup & bwg goreng..

No comments:

Post a Comment