Friday, March 25, 2011

Ayam Masak Merah




Ayam masak merah
½ ekor ayam bersihkan & tos, gaul dgn garam + kunyit - goreng sebentar.

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
1 inci lengkuas

2 sdb tomato puree
2 sdb Sos cili
½ cawan susu cair

1 labu bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2- Masukkan tomato puree & sos cili, kacau sebati.
3- Masukkan susu cair, kacau lagi.
4. Setelah itu masukkan ayam, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
5. Gaulkan hingga sebati dan rata.
6. Apabila telah kering bolehlah diangkat.

1 comment:

  1. salam, bestnya nasi minyak n ayam masak merah...tadi siang sya pun masak ayam merah dgn nasi tomato..

    ReplyDelete