Tuesday, March 29, 2011

Kari Kepala Ikan



Kari Kepala Ikan
1 Kepala ikan merah (belah 2)
(Basuh dgn asam limau utk hilangkan hanyir)

Bahan tumis:-
1/2 sdt halba
1/2 sdt jintan putih
(tumbuk halus)

1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
(Hiris halus)
2 btg serai (ketuk)
Minyak untuk menumis

3 sdn makan Rempah Kari Ikan
Santan pekat dari sebiji kelapa
Kacang Bendi
2 biji tomato

Garam / Gula / Serbuk perasa

Cara :-
1- Panaskan myk & tumis halba & juntan smpi naik bau > Masukkan bawang & halia..tumis hingga kekuningan.
2- Masukkan rempah kari yg telah di bancuh dgn sedikit air td...tumis hingga naik myk.
3- Masukkan kepala ikan & sedikit air...gaul rata.
4- Masukkan bendi...
5- Bila bendi dah sedikit empuk, masukkan santan pekat...kacau rata.
6- Periskan dgn garam, gula & serbuk perasa.
7- Tggu sehingga masak...siap...

No comments:

Post a Comment