Monday, February 14, 2011

Swiss Roll Orange Marmalade


Swiss Roll Orange Marmalade
(Resipi telah teman ubah suai sedikit so 1 adunan ini boleh dpt 2 gulung)
6 biji telur gred B (7biji gred C)
5oz gula castor
1 sudu besar (bumbung) ovelette (sdh buat correction yer cik shima oiii....mcm cikgu jer dok check spelling)

4oz tepung superfine (tepung gandum pun boleh)
½ sudu besar baking powder
1½ sudu besar tepung susu
1 sudu teh esen oren
5oz mentega (cairkan)
Sedikit pewarna oren
Orange Marmalade secukupnya.

1- Satukan telur, gula & ovellete, pukul hingga kembang & putih
2- Dlm bekas lain gaul rata tepung, baking powder & tepung susu.
3- Masukkan esen oren kedlm adunan telur, & masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit.
4- Pukul lg hingga sebati & kembang.
5- Masukkan mentega cair..kaup balik sehingga rata.
6- Masukkan pewarna oren, gaul rata.
7- Alas loyang dgn griss paper, biar tejuntai..(loyang size 9 X 9)
8- Masukkan ½ adunan kedlm dulang.
(Ambil 2 sdb adunan & campur dgn chocolate emalco & masukkankedlm piping bag ataupun buat jer piping guna griss paper tu)
9- Picitkan adunan coklat kedlm loyang...lorekkan menggunakan lidi.
10- Bakar selama 20min.
11- Bila dah masak, keluarkan, tggu sehingga sejuk sblm dibalikkan di atas griss paper.
12- Sapu jem marmalade & gulung dgn berhati2.
13 - Balut dgn plastik sling.

No comments:

Post a Comment