Sambal Goreng Jawa
Sumber : Mak & Kakak teman
2 bungkus tempe (dipotong nipis dan digoreng)
3 biji kentang (dihiris dan digoreng)
Foo Chuk atau tahu kering dan Soo Hun yang direndam hingga kembang - dicuci dan dipotong sederhana kecil
Hati / pedal ayam (rebus & hiris)
Udang basah
3 biji cili merah dihiris
10 biji cili kering merah dihiris
10 ulas bawang merah kecil (hiris nipis)
3 biji bawang putih dihiris
Setengah inci halia (dimayang)
Sedikit air asam jawa (sebab orang jawa)
2 senduk kicap manis
Sedikit belacan yang dihancurkan dengan setengah cawan air
Garam
Sedikit santan pekat
Cara-cara
>Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
>Masukkan cili dan goreng hingga cili layu
>Masukkan kicap dan air asam serta air belacan
>Biarkan mendidih.
>Kemudian, rasa kalau kurang manis, tambah gula sikit, kalau kurang garam tambah garam sikit, kalau kurang kicap tambah kicap.
>Masukkan udang dan hati yang direbus tadi
>Masukkan fucuk dan soo hun
>Masukkan tempe dan kentang yang digoreng tadi. Gaul rata.
>Masukkan santan...gaul rata
>Goreng sehingga santan kering.
>Dah siap..angkat...
No comments:
Post a Comment