Sunday, October 26, 2014

Cream Puff Jagung

Assalamualaikum....

Selamat nerjumpa kembali....

Mimpi bagus malam td, sbb tu ada mood nk update blog..hahahhaha

Kali ni nk share resipi Cream puff jagung yg enak & x muak..dh jd hotsale di kedai online jhd www.jasmeenhomedelight.com


buat creampuff ni senang..tp cuma nk kene hati2 dgn teknik semasa membakar...kurang masak akn leper bila sejuk...suhu oven kene tggi utk dpt puff yg kembung & kosong di dalam

Creampuff kastard jagung

Bahan2 Cream Puff
250ml air
100g Mentega
1sdk Gula halus
125gm Tepung Gandum
2 biji telur  gred A
1/2 sdt garam

Cara Membuat Cream puff
1. Campur gula, air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan kacau sebati  (saya guna hand mizer)... Paipkan ke atas dulang pembakaryg telah disapukan mentega atau pun lapikkan dulang dgn griss paper.
3. Bakar 20 min pada suhu 250 darjah.

Custard Filling
Bahan-bahan
500ml Susu Segar / susu cair
1 biji telur
25gm tepung Kastad
30gm tepung Jagung
20gm jagung cream
100gm gula kastor

bahan hiasan / Dusting
Snow powder

Cara Membuatnya:-
1. Campur dan gaul sebati telur,gula kastor, tepung kastad, teung jagung & jagung cream.
2. Kemudian, tuangkan susu yang telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad likat. Sejukkan sebentar.
3. Masukkan ke dlm piping bag, paipkan ke dlm belahan cream puff. Kemudian, ayak snow powder ke atas creampuff.

No comments:

Post a Comment