Friday, July 29, 2011

Puding Tembikai


Satu lagi resipi pencuci mulut...

Puding tembikai
(sumber dari MyResipi & Blog kakNor Secubit Garam)

Bahan-bahan ( Loyang 4 segi 7 inci )

  • 1 paket agar-agar tali (15-20gm)
  • 4 keping roti gardenia*
  • 1 3/4 cawan susu cair*
  • 6 cawan air
  • 1 cawan susu pekat*
  • 1/2 cawan gula (saya kurangkan dr 11/2cwn..inipun masih manis lg)
  • 2 sudu besar mentega
  • sedikit esen vanilla
  • Bijan Hitam/ Cincau/ Kismis Hitam/ Biji Selasih (opional utk biji tembikai..tak letak pun x pe)

Cara-cara

  1. Masak agar2 bersama gula dan air hingga agar2 dan gula hancur
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan. Blend halus semua bahan yg bertanda *
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai) Saya Agak2 je ketebalan kulit tembikai ni. Biar keras sedikit.
  5. Lapiskan sedikit warna asal diatas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit
  6. Puding_tembikai4
    Adunan selebihnya diwarnakan merah, lapiskan perlahan2 diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment