Friday, July 29, 2011

Puding Caramel tanpa telur

Selamat menyambut Ramadhan al-mubarak..
Alhamdulillah, ditemukan sekali lg dgn RamadhanMu Ya Allah...semoga ibadahku mendapat keredhaanMu...


Dah nak start berpuasa, makanyer akan traffic jam ler blog masak2....semua dok carik idea nak buat berbuka puasa...kan kan...

Puding ni pun dari koleksi Fotopages saya....mmg sedap sbb x berbau telur....sbb kalau puding caramel yg ori tu, mmg terasa betul telurnya...pada sesiapa yg x gemar manis, boleh kurangkan gula yer...

Selamat mencuba..




Puding Caramel tanpa telur
Sumber : Myresipi

Bahan A
2 senduk gula
1/2 cwn air

Bahan B
1 bungkus agar-agar serbuk
4 cawan air
2 1/2 senduk gula

Bahan C
1 tin susu cair(lebih kurang 400g)
2 sudu makan tepung kastard
1 sdt vanilla
(Campur sebati semua bahan C)

Cara-cara
1.hanguskan gula cam buat karamel utk puding karamel yang lain gak...biasanya saya hanguskan gula terus atas acuan,bila da kaler emas tuang air sikit..pastu ketepikan..

2.Dalam periuk didihkan bahan B. kecilkan api kemudian masukkan bahan C. kacau rata selama lebih kurang 3 minit @ sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api, tuang adunan dalam acuan yang berisi gula hangus.

3.Bekukan sebentar, dan hidang. (lebih sedap dihidang sejuk-sejuk).

1 comment:

  1. wahh senang nie...bleh laa saya cuba nanti :) TQ

    ReplyDelete