Monday, June 27, 2011

Daging Shabsukka

Daging masak ala2 Arab yg hampir semua blogger dah masak...


Daging Syabbsukka
Masaknya:

1 paket daging cincang
2 biji bawang bombay - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
lada sulah yang banyak
Lada hitam (saya sesuka hati nak tmbah....bio tmbh panehh)
minyak sapi
kacang pis - tukar ngan mix vege...
tomato - x letak...lupa nak beli...
telur -
hiasan- bawang goreng dan daun saderi - x letak gak....lupa masuk dlm list...

Cara2
1- Perap daging, bawang dan lada sulah sekurang²nya 1-2 jam.
2- Panaskan minyak sapi dan [kutip bawang besar dalam daging tadi dan] tumis bawang, kemudian masukkan daging. Kacau² hingga 3/4 masak. Jangan lupa letak garam.
3- Toskan ala kadar, pindahkan ke bekas pyrex (loyang pun boleh).
4- Buat lubang dan pecahkan telur ke dalamnya.
5- Susun tomato dan tabur kacang pis.
6- Bakar hingga telur masak. Tabur bawang goreng dan hirisan daun saderi.
7- Sedap hidangkan panas², makan dengan roti atau nasi putih.

No comments:

Post a Comment