Wednesday, April 20, 2011

Pau Sardin Jasmeen


Lama betul saya x buat pau....dulu bkn men lagik....tipa mggu buat pau....
last weekend, tetiba muncul keinginan nak buat pau.... x mo beli, nak buat gak....trus gi bakery, beli tepung pau...
Alhamdulillah, w/p dah lama x buat, skill x larik lg....bleh ler hidang ms cousin dtg umah ari tu...

Pau Sardin Jasmeen
Bahan A
500gm Tepung Pau
6 sudu makan gula
secubit garam
2 sudu makan Baking powder
1 sudu makan pemutih Pau

Bahan B
1 peket Instant Yis
1/2 cawan air suam

Bahan C
1 1/2 cawan air suam
2 sudu makan shortening

Cara
- Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan A smpi rata.

- Dalam mangkuk besar lain, bancuh bahan B..tggu sehingga yis berbuih.

- Masukkan tepung sedikit demi sedikit, smbil uli (saya guna mixer)

- Masukkan juga air sedikit demi sedikit...uli smpi kenyal.

- Kemudian masukkan shortening..uli sehingga doh x lekat pd bowl.

- Ttup doh dgn plastic cling..tggu doh naik ..

- Bila doh dah naik tggi...tumbuk2 utk keluakan angin.

- Ambil sedikit, isi inti kegemaran...ltk atas kertas kecik...tggu sehingga doh naik sekali lagi.

- Panaskan kukusan....(step ni kene ltk atas sebenarnyer...heheh)

- Kukus selama 10min sahaja...pau yg terlebih kukus, kulit akan berkedut2.
Pastikan balut penutup pengukus utk elak air jatuh atas pau.

Inti Sardin
1 tin besar sardin
1 labu bawang besar - mayang
2 ulas bawang putih - mayang
sedikit myk utk menumis

- Panaskan minyak..tumis bawang sehingga layu
- Masukkan sardin, kacau rata..sambil hancurkan isi sardin dgn senduk.
- Perisakn dgn garam...kacau sehingga air kering.
- Bila dh masak, masukkan dlm bekas tapis...supaya inti sardin x terlalu basah.

Selamat mencuba



No comments:

Post a Comment