Tuesday, March 29, 2011

Pau Daging gebu




Pau Daging Gebu
(Versi x yah guna penimbang)

Bahan pau :-
*500gm tepung pau (tepung gandum pun boleh)
*1 sdt Double action baking powder
*6 sdb gula kastor
*1 sdt garam

1 peket yis segera
1/2 cwn air suam

1 1/2 cwn air suam
2sdb shortening.

>>Gaulkan semua bahan bertanda **
>>Dlm bekas besar yg lain, bancuh yis dgn 1/2 cwn air suam...tggu sehingga berbuih.
>>Masukkan Bahan * ke dlm bancuha yis...
>>Dgn hujung jari, putar tepung...& masukkan air...uli sehingga sebati..
>>Masukkan shortening & uli sehingga adunan licin & tidak melekat pada bekas. (anda akan dpt doh yg lembut spt doh roti canai)
>>Tutup doh dgn plastic sling & tggu sehingga naik dua kali ganda..
>>Tumbuk2 adunan & bulatkan kecil2...masukkan inti
>>Panaskan kukusan terlebih dahulu.
>>Kukus selama 10min menggunakan api yg kuat

Bahan inti
250gm daging kisar / daging potong kecil2
2 biji kentang (potong dadu)
1 labu bwg besar (cincang)
1 ulas bwg putih (cincang)
3sdb serbuk kari
Garam / Gula / Serbuk perasa
Air.

>>Tumis bawang sehingga wangi
>>MAsukkan rempah kari...tumis sehingga naik myk.
>>Masukkan daging & kentang...gaul rata.
>>Masukkan air...& masak hingga kedua bahan empuk.
>>Perisakn dgn garam, gula & perasa.
>>Masak hingga air kering.

No comments:

Post a Comment