Tuesday, January 18, 2011

Pulut Kuning & Kari Ayam


Pulut kuning
1/2kg pulut
2 pcs asam keping
Serbuk kunyit
1 kotak santan (kotak kecil)
Secubit garam
2 helai daun pandan

Method :-
1- Rendam pulut + asam keping + kunyit semalaman
2- Basuh pulut & toskan..
3- Sediakan pengukus..alas pengukus dgn daun pisang
4- Masukkan pulut dlm pengukus, ltk daun pandan..
5- Kukus selama 10 minit (separuh masak)
6- Bancuh santan & garam..
7- Gaul santan & pulut..kukus semula sehingga masak...

Kari Ayam
1/2kg Ayam (potong kecil)
2 biji kentang (potong baji)
1 ulas bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (hiris)
1/2 inci halia (hiris halus)
2 pelepah daun kari
3 sudu besar serbuk kari
1 kotak kecil santan
Garam & serbuk perasa

Method :-
1- Tumis bawang & hali sehingga naik bau
2- Masukkan daun kari
3- Masukkan serbuka kari yg telah dibancuh dgn air terlebih dahulu..
4- Tumis sehingga naik minyak..
5- Masukkan ayam & kentang..masukkan sedikit air..masak sehingga empuk..
6- Masukkan santan & perisakan dgn garam & serbuk perasa..

No comments:

Post a Comment