Saturday, January 15, 2011

Ikan kembung 3 Rasa

Bahan2
3 ekor ikan kembong (teman mkn 2 org jerr..so 2 eko dah ckup - kalo SIAKAP LG BEST)
Tepung jagung
3 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
1 labu bawang besar (hiris bulat2)
3 biji tomato (buang biji & potong dadu)
1 biji timun (buang biji & dadu)
2 btg serai (hiris nipis)
3 s/b sos cili
3 s/b sos tomato
2 s/b cuka
Garam, gula & serbuk perasa secukup rasa
Hirisan cili padi
Hirisan Cili merah

1- Bedakkan ikan ngan tepung jagung..& goreng terendam smpi garing & angkat.
2- Tumis bwang putih & halia sehingga harum
3- Masukkan bwg besar & serai..tumis lg..
4- Masukkan sos2 & cuka..masukkan sedikit air..
5- Bila mendidih, masukkan tomato, timun & cili..
6- Bancuhkan sedikit tepung jagung dgn air & curah dlm sos..(utk memekatkan kuah)
7- Perisakan ngan bahan2 perisa & bolehlah dicurahkan ke atas ikan td
..

No comments:

Post a Comment