Saturday, January 15, 2011

BLUEBERRY CHEESE CAKE - BAKE

BLUE BERRY CHEESE CAKE HANIELIZA
Base Biscuit
120gm biskut chipsmore (teman guna biskut tiger)
2 s/b butter (teman guna margerin)
* Kisar biskut & campurkan butter sehingga boleh dikepal
* Masukkan kedlm springform saiz 8" , tekan sehingga padat
* Bakar selama 10 min (tp teman hanya masukkan kedlm peti sejuk selama 1/2 jam)

Filling
250 cream cheese
70gm butter
120gm fresh cream
120gm castor sugar
50gm tepung jagung
30gm tepung superfine
1 s/k esen vanilla
4 biji telur ayam gred A (asing putih & kuning)
2 s/b blueberry filling

Topping
Blueberry filling
Whipped Cream

Method1- Pukul putih telur sehingga gebu (soft peak)
2- Pukul Cream Cheese, Butter, fresh cream & gula sehingga gebu.
3- Masukkan kunig telur, pukul sehingga sebati.
4- Masukkan esen vanilla..gaul rata
5- Masukkan tepung..kaup balikkan sehingga rata..
6- Masukkan 1/2 adunan putih telur & gaul sebati..
7- Tuang bahan diatas kedlm baki putih telur & masukkan filling blueberry..kaup balikkan sehingga rata..
8- Tuang kedlm springform biskut td..dan bakar secara "steam bath" selama 60min..
9- Biarkan sejuk didlm oven...kemudian masukkan lg kedlm peti sejuk selama beberapa jam..
10- Hias dgn blueberry & whipped cream

No comments:

Post a Comment