Sunday, April 7, 2013

Kek Marble karamel




Orang lain dah berkurun buat kek nih..ada yg dh berkepuk2 duit hasil jualan...mkcik ni pya la x der masa nak menerai...tu la, asik la bz kt dapo yg satu lg tu...tp mggu lepeh, mak mkcik dtg seminggu kt umah mkcik nih..kekunun nk tayang skill buat kek la pd dia...ghopernyer..ampehhhh..lgsung x dicuitnyer....
kalo mkcik dh tua, msti mkcik sentap...tp sbb mkcik muda lg..mkcik x pedulik la....mak x mo mkn..kita la kasik bedal abih..hahahha

Untuk resipi ni, mkcik copy dr blog http://sue-hasue.blogspot.com/2012/04/resepi-dan-tips-membuat-kek-puding.html (mnta izin yer hasue)
tp mkcik rasa, x pas lg ler...kualiti out....apsal bila sejuk kek mkcik x menten tggi mcm hasue pya ekk...mengecut pulak dia...kene r&d nih...pehtu br bleh bkk meja...muehehehehe

mak c&p resipi dr hasue (mohon halal yer)

Kek Marble Karamel
Sumber : sue-hasue.blogspot.com
Bahan-bahan : Loyang 22cm/25cm (mkcik guna loyang 9in)

(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)

(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum *Ayak bersama baking powder
70 gm gula kastor
3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
2 sudu besar susu pekat manis (Ana tambah)

D) Merinque

6 bj putih telur
70 gm gula kastor


Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)

  10. TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.
  11. Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.
    Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment