Saturday, July 9, 2011

Kurma Ayam


Kurma Ayam

1kg Ayam - potong & basuh bersih
2 biji kentang besar - potong baji
2 biji cili merah 0 belah 2

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(mayang halus)

bahan tumis
1 batang kayu manis
bunga lawang
2 sdb minyak masak
3 sudu besar rempah kurma - bancuh dgn sedikit air (jadikan paste)

1 kotak santan
1 cawan air
Garam & serbuk perasa

- Panaskan minyak, & tumis bahan rempah & masukkan bahan2 yg dimayang. Tumis hingga wangi.
- Masukkan rempah kurma, tumis hingga wangi, kemudian masukkan ayam & kentang..
- Masukkan sedikit air & tggu sehingga ayam & kentang empuk.
- Bila ayam dh masak, masukkan santan & cili masak.
- Perisakan dgn garam & serbuk perasa.
- Biarkan mendidih...siap utk dihidangkan..



No comments:

Post a Comment