Dah lama mengidam nak buat sendri..... asik tertangguh bertahun2...hahahha..
tp kalo mkn kt restoren jaring tu, makk aiii,...sedapnyerrr...sy buat sndri kurenggg sedap lerr..apa tah yg x kene...
heheh
Ni resipi belasahan saya...
4 biji sengkuang cina
sedikit tepung ubi
Pewarna merah
Sekotak santan
Gula
Beberapa ulas nangka
Ais
- Potong dadu sengkuang cina..rendam dgn pewarna merah yg dicampur dgn air selama 15min
- Masukkan tepung ubi dalam plastik, dan masukkan sengkuang cina yg telah berwarna merah.
Goncang2 plastik sehingga semua sengkuang diselaputi dgn tepung.
- Jerang air sehingga mendidih...Masukkan sengkuang td...jika sengkuang timbul, tanda sengkuang masak... bila masak, masukkan kedlm air sejuk.
- Selepas itu, Masak santan & sedikit air..campurkan gula.... ttup api & masukkan nangka & red ruby td.
- Hidangkan bersama ketulan ais.
(Jika suka, campurkan juga agar2 yg disagat nipis..)
salam kenalan, best nampak desert ni, terutama ubi sengkuang cina.penah duk belek camna depa buat benda tu..
ReplyDelete