MOIST CHOCOLATE MAYONNAISE CAKE
Sumber: Chef Asma
Bahan-bahan:
(A) 90g serbuk koko
576ml air panas
(B) 500g tepung Superfine
12g soda bicarbonate
400g gula castor
500g mayonnaise (boleh guna plain yogurt)
Cara:
• Bancuh bahan (A), ketepikan.
• Ayak tepung & soda bikarbonat.
• Satukan bahan (A) & (B) kacau sebati.
• Tuang dlm loyang yg telah digris & lapis greasepaper bhgn bwh saja
• Bakar 150oC hingga masak (ikut oven masing2)
Nota:
Chef Asma buat 1 adunan untuk loyang 4 segi 10”X10”X 1” dapat 2 loyang jadi tak payah potong. Lapis coklat ganache tindan 2 lapis.
Che’pah buat ½ adunan untuk loyang bulat 8” diameter
CHOCOLATE GANACHE
Bahan:
550ml UHT Whipping Cream
30g butter
15g glucose syrup
900g dark chocolate
Cara:
Panaskan dark choc guna teknik double boiling
Masukkan UHT whipping cream
Angkat & masukkan glucose syrup & butter
No comments:
Post a Comment