Saturday, January 15, 2011

Pau Gebu Jasmeen


Bahan :-
500 gm Tepung Pau
2 sdt Baking powder
260 gm air suam
1/2 peket instant yis (mauripan) or 6gm
7 sdb gula halus
3 sdb shortening / lemak sayur

Cara :-
- Campurkan tepung & baking powder (gaul rata)
- Bancuh yis & gula dgn air suam, kacau sehingga gula larut
- Masukkan air kedlm tepung & uli sehingga licin..(lembik adunan lbh krg spt adunan roti canai, klu rasa keras, leh tmbh air)
- Masukkan lemak sayur, uli lg sehingga licin..
- Tutup dgn kain, biarkan naik sekali ganda..(teman msukkan dlm oven, set low temp about 30 min)-shortcut step..hehehe..
- Bila dah naik..tumbuk2 utk keluarkan angin..dan bentukkan bulat2 kecil..
- Masukkan inti kegemaran..dah biarkan 10 min sblm dikukus..
- Kukus selama 10 min dgn api yg kuat (jgn lama2
)
**Pastikan pengukus dipanaskan terlebih dahulu & balut penutup kukus dgn kain

No comments:

Post a Comment