Saturday, January 22, 2011

Kong Poh Chicken

Kong Poh Chicken
Isi ayam
Telur
Tepung jagung
Bawang Putih (cincang)
Bawang Besar (hiris nipis)
Halia muda (hiris nipis)
Cili kering (potong panjang)
Capsicum hijau / merah (potong dadu)
Daun bawang
Gajus
Sos tiram
Sos cili
Beberapa titis myk bijan


> Gaul isi ayam dn telur...golek atas tepung jagung....goreng sehingga masak..
> Goreng cili kering...angkat & asingkan..
> Tumis bawang putih & halia...hingga wangi...(better guna myk baru sbb slps goreng cili myk dah jadik kaler itam)
> Masukkan bawang besar...(teman tambah serbuk lada hitam)
> Masukkan sos2 ..tambah sedikit air...
> Masukkan capsicum, gajus & daun bawang..
> Masukkan ayam & cili kering yg telah digoreng td.....
> Perisakan dgn garam & serbuk perasa..
> Masak hingga kuah pekat...
> Percikkan dgn minyak bijan, gaul rata..tutp api..
> Hidang...

No comments:

Post a Comment