Saturday, January 29, 2011

Karipap Rangup

Pastri Karipap.
3 cwn tepung gandum
2/3 cwn minyak masak (panaskan)
Garam (bancuh dgn sedikit air)
Air secukupnyer...
Tenaga empat kerat utk menguli

> Campurkan tepung & minyak panas (hati2 sbb myk tu ckup panas yerr...
> Gaul tepung & myk sehingga rata, & masukkan air garam & air sedikit demi sedikit..uli sehingga licin..
> Ambil sedikit adunan & gelek..masukkan inti & klim tepi karipap.
> Panaskan minyak & goreng hingga masak.

Petua untuk mendapat kulit karipap licin & tidak tumbuh ruam ialah
GUNA API PERLAHAN...MASUKKAN KARIPAP KETIKA MINYAK BELUM PANAS (SUAM2 KUKU GITU)..PAS TU GORENG LER SEHINGGA MASAK..IA MENGAMBIL MASA, TP KULIT KARIPAP AKAN LICIN...WALLAHUALAM...

No comments:

Post a Comment