3 cwn tepung gandum
2/3 cwn minyak masak (panaskan)
Garam (bancuh dgn sedikit air)
Air secukupnyer...
Tenaga empat kerat utk menguli
> Campurkan tepung & minyak panas (hati2 sbb myk tu ckup panas yerr...
> Gaul tepung & myk sehingga rata, & masukkan air garam & air sedikit demi sedikit..uli sehingga licin..
> Ambil sedikit adunan & gelek..masukkan inti & klim tepi karipap.
> Panaskan minyak & goreng hingga masak.
Petua untuk mendapat kulit karipap licin & tidak tumbuh ruam ialah
GUNA API PERLAHAN...MASUKKAN KARIPAP KETIKA MINYAK BELUM PANAS (SUAM2 KUKU GITU)..PAS TU GORENG LER SEHINGGA MASAK..IA MENGAMBIL MASA, TP KULIT KARIPAP AKAN LICIN...WALLAHUALAM...
GUNA API PERLAHAN...MASUKKAN KARIPAP KETIKA MINYAK BELUM PANAS (SUAM2 KUKU GITU)..PAS TU GORENG LER SEHINGGA MASAK..IA MENGAMBIL MASA, TP KULIT KARIPAP AKAN LICIN...WALLAHUALAM...
No comments:
Post a Comment