Ayam Sos Plum Bahan2 Isi Ayam secukupnya 1 biji telur Tepung jagung 2 ulas bawang putih (tumbuk) ½ inci halia (tumbuk) 3 sdb sos plum 1-2 cwn air Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah 1 sdt minyak bijan 1 biji cili merah (buang biji & potong dadu) 1 biji capsicum (potong dadu) Cili padi (potong halus) Daun Bawang Cara2:- 1- Potong isi ayam (memanjang) dan celur pada telur, salut dgn tepung jagung & goreng hingga masak. 2- Tumis bawang putih & halia sehingga wangi, masukkan air. 3- Masukkan sos plum, kacau rata.. 4- Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat. 5- Tambah dgn myk bijan...perisakan dgn garam & serbuk perasa jika perlu. 6- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan semua hirisan cili. 7- Tutup api, curang atas isi ayam & tabur dgn daun bawang. |
Saturday, January 22, 2011
Ayam Sos plum
by:
Jasmeen HomeDelight
Labels:
Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment