Saturday, January 22, 2011

Ayam Sos plum

Ayam Sos Plum
Bahan2
Isi Ayam secukupnya
1 biji telur
Tepung jagung

2 ulas bawang putih (tumbuk)
½ inci halia (tumbuk)
3 sdb sos plum
1-2 cwn air
Sedikit tepung jagung utk memekatkan kuah
1 sdt minyak bijan
1 biji cili merah (buang biji & potong dadu)
1 biji capsicum (potong dadu)
Cili padi (potong halus)
Daun Bawang

Cara2:-
1- Potong isi ayam (memanjang) dan celur pada telur, salut dgn tepung jagung & goreng hingga masak.
2- Tumis bawang putih & halia sehingga wangi, masukkan air.
3- Masukkan sos plum, kacau rata..
4- Masukkan bancuhan tepung jagung, kacau hingga pekat.
5- Tambah dgn myk bijan...perisakan dgn garam & serbuk perasa jika perlu.
6- Apabila kuah sudah mendidih, masukkan semua hirisan cili.
7- Tutup api, curang atas isi ayam & tabur dgn daun bawang.

No comments:

Post a Comment