KEK CHIFFON PANDAN Sumber : Irene Chia (from Rinnchan FP) Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali) 150gm tepung kek 1 camca teh baking powder Bahan B 4 biji kuning telur saiz A 70gm gula castor 1/4 camca teh garam halus Bahan C 85ml corn oil, (myk masak pun boleh) 115ml jus pandan, (teman tuko dgn santan + esen pandan + pewarna hijau) - kes maleh nak blend daun pandan.. Bahan D 4 biji putih telur saiz A 70gm gula castor 1/2 camca teh cream of tartar Cara-cara : 1. Putar bahan D sehingga soft peak...(penting yerrr) 2. Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B). 3. Masukkan myk jagung dan teruskan memukul. 4. Putar sehingga kembang. 5. Masukkan santan + pwarna hijau td. 6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang dari pandangan. Jangan terlebih kacau. 7. Campur 1/2 adunan putih telur , kacau rata... 8. Tuang adunan diatas kedalam baki putih telur td ..kacau rata secara perlahan2 9. Tuang kedlm acuan (acuan x perlu digris)..bakar selama 45min.. 10. Bila dah masak, tangkupkan acuan td atas wire rack, tggu sehingga sejuk, br keluarkan kek dr lyang.. |
Thursday, January 13, 2011
Pandan Ciffon Cake
by:
Jasmeen HomeDelight
Labels:
Kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment