Thursday, January 13, 2011

Pandan Ciffon Cake


KEK CHIFFON PANDAN
Sumber : Irene Chia (from Rinnchan FP)

Bahan A (Diayak sebanyak 3 kali)
150gm tepung kek
1 camca teh baking powder

Bahan B
4 biji kuning telur saiz A
70gm gula castor
1/4 camca teh garam halus

Bahan C
85ml corn oil, (myk masak pun boleh)
115ml jus pandan, (teman tuko dgn santan + esen pandan + pewarna hijau) - kes maleh nak blend daun pandan..

Bahan D
4 biji putih telur saiz A
70gm gula castor
1/2 camca teh cream of tartar

Cara-cara :
1. Putar bahan D sehingga soft peak...(penting yerrr)
2. Gunakan handmixer utk memukul Bahan (B).
3. Masukkan myk jagung dan teruskan memukul.
4. Putar sehingga kembang.
5. Masukkan santan + pwarna hijau td.
6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung. Dengan menggunakan spatula kacau setakat tepung hilang
dari pandangan. Jangan terlebih kacau.
7. Campur 1/2 adunan putih telur , kacau rata...
8. Tuang adunan diatas kedalam baki putih telur td ..kacau rata secara perlahan2
9. Tuang kedlm acuan (acuan x perlu digris)..bakar selama 45min..
10. Bila dah masak, tangkupkan acuan td atas wire rack, tggu sehingga sejuk, br keluarkan kek dr lyang..

No comments:

Post a Comment